Robotok fejlesztését nem csak gazdag kelet-ázsiai országok végzik, időnként technikailag kevésbé fejlettnek tartott helyekről is meglepnek minket remek gépemberekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre legjobb példa a törökországi Sabanci University által bemutatott új robot SURALP (Sabanci University Robot Research Laboratory Platform), melyet 8 éven keresztül fejlesztettek és összesen 1 millió dollárt költöttek rá.

SURALP - mint a lenti videóból is látszik - leginkább egy asztronautára hasonlít, több mint 1,6 méter magas és 113kg súlyú. Tudja forgatni a karjait, lábait, fejét és törzsét, összesen 29 szabadságfokkal rendelkezik. Beépített kamerákkal lát, az egyensúlyát pedig giroszkóp segítségével őrzi meg. Elég okos ahhoz, hogy megtámassza magát, ha egyensúlyvesztést érez.

A bemutatóján szemetet szedett, sétálgatott, valamint táncolt is. A járása nem tűnt túl stabilnak, de sikerült megőriznie az egyensúlyát és ez a lényeg. SURALP-ot Kemalettin Erbatur professzor készítette, aki a japán Yokohama National University-n történő látogatásakor kapta az ihletet. Az új török robot nem változtatja meg a robotika világát, de egy fontos lépést jelent a robotépítés nemzetközivé válásának útján.

Via robotzeitgeist.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://robotember.blog.hu/api/trackback/id/tr82532294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása