Élethű robot színész

2011.01.06. 14:56

A koreai robottanárhoz hasonlóan irányítható, ugyanakkor teljesen más célt szolgáló robot szerepel a “Good-bye” című darabban a Tokiói Művészeti Fesztiválon. A robotot az Oszakai Egyetem fejlesztette ki, neve Geminoid F, ára körülbelül $ 1.200.000. A darabban többnyire csak ül, de tudja mozgatni a fejét és változtatni az arckifejezését. Egy másik színésznő segítségével kommunikál a beépített hangszóróján át.

A robot mellett egy másik színésznő is szerepel a darabban, amely egy halálos betegségben szenvedő nőről szól (nem a robot játssza a beteget). A Geminoid F-el azt szeretnék kipróbálni, hogyan robotok hogyan léphetnek kölcsönhatásba az emberekkel a művészetben, ebben az esetben egy színházi előadásban. Azt nem lehet mondani, hogy a a barna hajú és barna szemű robot túl sok mindent csinál a színpadon, de viszonylag jól adja elő az egyszerű monológokat és párbeszédeket.

Mint azt a lenti videó végén a színésznő is elismeri, valami hiányzik a robot előadásából, ami mindig is hiányozni fog, az emberi személyiség.  Valószínűleg a színészet egy olyan terület, ahol nincs robotoknak nagy jövője. Talán egy komédiában megfelelőek, de egy komoly drámai történethez nincs meg a megfelelő mélység bennük.

Mégis, egy ilyen újdonság mindig nagyon érdekli a nézőket és ez látható volt a  jegyeladásokban is. A darabot csak két napon keresztül adták, de a nagy siker miatt várható
a robotok megjelenése más előadásokban is.

Via robotzeitgeist.com/

Robot tanár

2010.12.31. 17:06

A dél-koreai gyerekek ettől a kb. 1 méter magas tojás alakú robottól és 30 társától tanulhatnak angol nyelvet az általános iskolában. A robot kijelzőjén egy emberi arcot mutat, körbegurul a teremben miközben a diákokkal beszél. Tud hangosan felolvasni és táncolni is, a fejét és a karjait mozgatva.

A robotot a Korea Institute of Science of Technology fejlesztette, de valójában nem önállóan tanít. Egy igazi tanár irányítja a Fülöp-szigetekről, aki élőben tartja a roboton keresztül a kapcsolatot diákjaival. A programot a koreai oktatási minisztérium támogatja, amely az olcsó, de jól képzett külföldi munkaerő alkalmazásával szeretné csökkenteni az oktatási költségeket.

 Via www.dailymail.co.uk

Boldog Karácsonyt Kívánok

2010.12.23. 22:26

Szerző: R.Zoli

Szólj hozzá!

Címkék: tánc

Robotok fejlesztését nem csak gazdag kelet-ázsiai országok végzik, időnként technikailag kevésbé fejlettnek tartott helyekről is meglepnek minket remek gépemberekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre legjobb példa a törökországi Sabanci University által bemutatott új robot SURALP (Sabanci University Robot Research Laboratory Platform), melyet 8 éven keresztül fejlesztettek és összesen 1 millió dollárt költöttek rá.

SURALP - mint a lenti videóból is látszik - leginkább egy asztronautára hasonlít, több mint 1,6 méter magas és 113kg súlyú. Tudja forgatni a karjait, lábait, fejét és törzsét, összesen 29 szabadságfokkal rendelkezik. Beépített kamerákkal lát, az egyensúlyát pedig giroszkóp segítségével őrzi meg. Elég okos ahhoz, hogy megtámassza magát, ha egyensúlyvesztést érez.

A bemutatóján szemetet szedett, sétálgatott, valamint táncolt is. A járása nem tűnt túl stabilnak, de sikerült megőriznie az egyensúlyát és ez a lényeg. SURALP-ot Kemalettin Erbatur professzor készítette, aki a japán Yokohama National University-n történő látogatásakor kapta az ihletet. Az új török robot nem változtatja meg a robotika világát, de egy fontos lépést jelent a robotépítés nemzetközivé válásának útján.

Via robotzeitgeist.com/

Egy 60 éves bádogember

2010.12.20. 16:27

A fenti képen látható öregúr Tony Sale, aki 1950-ben egy lezuhant bombázó alumínium részeiből építette ezt a klasszikus külsejű robotot. A neve George, 180 cm magas és távirányítással működik. Jelenleg az angliai National Museum of Computing-ban található és jelenleg is működőképes

Videó lent

Via www.engadget.com