Élethű robot színész

2011.01.06. 14:56

A koreai robottanárhoz hasonlóan irányítható, ugyanakkor teljesen más célt szolgáló robot szerepel a “Good-bye” című darabban a Tokiói Művészeti Fesztiválon. A robotot az Oszakai Egyetem fejlesztette ki, neve Geminoid F, ára körülbelül $ 1.200.000. A darabban többnyire csak ül, de tudja mozgatni a fejét és változtatni az arckifejezését. Egy másik színésznő segítségével kommunikál a beépített hangszóróján át.

A robot mellett egy másik színésznő is szerepel a darabban, amely egy halálos betegségben szenvedő nőről szól (nem a robot játssza a beteget). A Geminoid F-el azt szeretnék kipróbálni, hogyan robotok hogyan léphetnek kölcsönhatásba az emberekkel a művészetben, ebben az esetben egy színházi előadásban. Azt nem lehet mondani, hogy a a barna hajú és barna szemű robot túl sok mindent csinál a színpadon, de viszonylag jól adja elő az egyszerű monológokat és párbeszédeket.

Mint azt a lenti videó végén a színésznő is elismeri, valami hiányzik a robot előadásából, ami mindig is hiányozni fog, az emberi személyiség.  Valószínűleg a színészet egy olyan terület, ahol nincs robotoknak nagy jövője. Talán egy komédiában megfelelőek, de egy komoly drámai történethez nincs meg a megfelelő mélység bennük.

Mégis, egy ilyen újdonság mindig nagyon érdekli a nézőket és ez látható volt a  jegyeladásokban is. A darabot csak két napon keresztül adták, de a nagy siker miatt várható
a robotok megjelenése más előadásokban is.

Via robotzeitgeist.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://robotember.blog.hu/api/trackback/id/tr232565047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása